LIVE TEXT | Război în Ucraina. O rachetă a lovit orașul rus Taganrog, în apropierea graniței cu Ucraina. Putin promite discuții asupra planului de pace african

LIVE TEXT | Război în Ucraina. O rachetă a lovit orașul rus Taganrog, în apropierea graniței cu Ucraina. Putin promite discuții asupra planului de pace african

Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul de un atac cu rachetă asupra orașului rus Taganrog, situat în sud-vestul regiunii Rostov, în apropiere de granița cu Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că vor exista discuții asupra planului de pace propus de liderii africani în ceea ce privește războiul din Ucraina vineri, în a doua și ultima zi a summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. „Acesta este un subiect foarte important și cu siguranță îl vom discuta astăzi. Vom dedica spațiu special acestui subiect”, a declarat Putin.

Forțele ucrainene au publicat imagini din satul eliberat Staromaiorske, în regiunea Donețk FOTO TWIT

UPDATE 17.39 O rachetă a explodat în orașul Taganrog, în apropierea graniței cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că a lansat o rachetă asupra orașului rus Taganrog, situat în sud-vestul regiunii Rostov, în apropiere de granița cu Ucraina.

„Regimul de la Kiev a efectuat un atac terorist cu o rachetă a sistemului de apărare antiaeriană S-200 pe care a convertit-o în versiune de atac și pe care a lansat-o asupra infrastructurii rezidențiale din orașul Taganrog, regiunea Rostov", a declarat ministerul.

O explozie provocată de o rachetă a avut loc în orașul rus Taganrog, anunța anterior guvernatorul regional Vasili Golubev, relatează CNN.

Gobulev a precizat într-o postare pe Telegram că o rachetă a aterizat în mijlocul orașului.

"Există mai multe victime, ambulanțele se ocupă de victime. Patru persoane au fost rănite ușor de cioburi de sticlă spartă. Informațiile despre pagube sunt în curs de clarificare", a spus el. Nu s-au înregistrat decese, a precizat el.

Agenția rusă de stat RIA Novosti a citat serviciile locale de urgență care au anunțat că cel puțin 10 persoane au fost rănite.

Se crede că acesta ar fi primul atac asupra orașului Taganrog, aflat la aproximativ 40 de kilometri de granița cu Ucraina, de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 17.11 Pădurea care a devenit un nou punct fierbinte al frontului din est: „am dus bătălii mai îngrozitoare decât la Bahmut”

Axa Kupiansk -Lîman din estul Ucrainei se transformă rapid într-unul dintre cele mai fierbinți puncte ale războiului, în condițiile în care forțele invadatoare ruse se străduiesc de luni de zile, fără succes, să cucerească regiunile estice Lugansk și Donețk.

Printre obstacolele care le stau în cale se numără pădurea Serebrianski, situată în apropiere de Kreminna și considerată poarta de intrare spre orașul Lîman, eliberat la doar o zi după ce Moscova a pretins că l-a anexat, dar unde în prezent rușii atacă, relatează Daily Beast. Detalii aici

UPDATE 15.38 Putin transmite liderilor africani că Moscova studiază planul lor de pace pentru Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis vineri liderilor africani prezenţi la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg că Moscova tratează cu respect propunerea lor de pace privind Ucraina şi o studiază 'cu atenţie' pentru găsirea unei ieşiri din conflictul armat, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 14.49 Zelenski, de ziua statalității: Rusia nu va ezita să revină cu o agresiune nici după ce îi vom fi alungat pe invadatori

Ucraina sărbătorește pentru a doua oară Ziua statalității, în condițiile unui război pe scară largă declanșat de Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că și-ar dori ca anul viitor, această sărbătoare să aibă loc într-o capitală liberă, dar în condițiile victoriei. Detalii aici

UPDATE 13.40 Cucerirea localității Staromaiorske permite armatei ucrainene să se apropie a doua linie defensivă rusă. Explicațiile unui expert

Cucerirea localităţii Staromaiorske, anunţată joi de armata ucraineană, în sud-vestul regiunii Doneţk, permite Ucrainei să se apropie de a doua linie a defensivei ruse de care va trebui să treacă pentru a-şi putea continua înaintarea spre portul ocupat Berdiansk, a declarat vineri expertul militar ucrainean Serghei Grabski. Detalii aici

UPDATE 12.47 Momentul în care un tanc este „înghițit” de o tranșee pe un câmp cu fortificații dense VIDEO

O înregistrare video captată din dronă pare să arate un vehicul miliar înghițit de o tranșee reprezentând prima linie a apărărilor rusești situate în regiunea Zaporojie, relatează Insider.

Clipul ar fi fost realizat de partea rusă și surprinde mai multe straturi de fortificații rusești în spatele tranșeei, inclusiv linii formate din dinți de dragon anti-tanc. Detalii aici

UPDATE 11.26 Atac ucrainean cu rachete asupra unui centru logistic rus important din orașul Tokmak, în sudul țării

Mai multe rachete au lovit joi centrul logistic critic de la Tokmak, în sudul Ucrainei ocupat de Rusia, potrivit unui lider regional instalat de Moscova.

Armata ucraineană a efectuat un atac „masiv” cu lansatoare de rachete, potrivit lui Vladimir Rogov, șeful adminstrației instalate de Moscova în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie.

Trei rachete au explodat și o a patra a căzut în apropierea unei gări, dar nu a explodat, a declarat Rogov pe Telegram. O persoană a fost rănită, a adăugat el.

Tokmak este un sediu logistic rusesc situat la sud de orașul Zaporojie, care are o linie de cale ferată către peninsula Crimeea, anexată de Rusia. Acesta se află la aproximativ 20-25 de kilometri de pozițiile ucrainene de pe linia frontului.

UPDATE 11.00 Imagini din satul Staromaiorske eliberat de ucraineni

Joi seara, a apărut o înregistrare video cu o unitate ucraineană care susține că se află în satul Staromaiorske - un obiectiv vizat de mai multe săptămâni, situat la est de orașul Zaporojie.

Un grup de soldați a postat videoclipul, unul dintre ei afirmând că luptătorii ucraineni „și-au îndeplinit sarcina și au eliberat satul".

Clipul a fost postat pe contul de Telegram al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu alături de textul: "Sudul nostru! Băieții noștri!"

Alte imagini din acest sat au fost distribuite de contul OSINTtechnical/

Anterior, joi, comandantul unui batalion susținut de Rusia din autoproclamata Republică Populară Donețk a recunoscut pierderea localității.

Trupele Kievului au cucerit "metodic" satul pe parcursul a mai multor zile, „scoțând personalul din adăposturile lor și transformând aceste adăposturi în grămezi de cărămizi sparte", a declarat comandantul, care recunoscut că pierderea zonei a fost "o lovitură pentru orgoliul nostru militar".

UPDATE 04.00 Expert: Atacurile sunt realizate în principal de infanterie

„În regiunea Zaporojie funcționează unități cu funcționalitate limitată - acestea sunt unități care nu funcționează la capacitate maximă. Practic 70-80% din misiunile de luptă din această zonă sunt efectuate de componenta de infanterie, deoarece este periculos să folosești totul. Uneori este chiar necesar să se efectueze manual deminarea, nefolosind mijloace specializate adecvate, deoarece acestea atrag atenția asupra lor și pot fi un element de țintire a artileriei inamicului”, a adăugat expertul, conform agenției Unian.ua.

UPDATE 03:44 „Wagner” în Belarus: tensiunea crește la granița de nord a Ucrainei

Serviciul de Frontieră de Stat a transferat personal suplimentar în nord, iar armata a consolidat fortificațiile cu sisteme suplimentare antitanc și antiaeriene. Tensiunea crește la granița de nord a Ucrainei din cauza temerilor cu privire la un nou atac al Federației Ruse din partea Belarus, legat de prezența mercenarilor PMC „Wagner” în țară. Granița este întărită nu numai de Ucraina, ci și de Polonia, scrie agenția Unian.

UPDATE 02:03 Ucraina: Armata a eliberat de trupe rusești satul Staromaiorske din regiunea Donețk

Armata ucraineană a eliberat de forțele rusești satul Staromaiorske din regiunea Donețk, pe frontal de sud, unde armata Kievului și-a intensificat contraofensiva în ultima perioadă, a anunțat viceministrul apărării Hanna Maliar. Detalii aici.

UPDATE 23:58 Președintele Zelenski a ținut o ședință a Marelui Cartier General al Armatei

Zelenski a ținut o ședință a Marelui Cartier General al Armatei unde a discutat despre inspecția comitetelor militare aflată în desfășurare. În timpul ședinței s-au discutat mai multe probleme cheie legate de apărare, protecția aeriană și a orașelor, scrie agenția Unian.

UPDATE 21:49 Serviciile de informaţii americane afirmă că Rusia ar primi tehnologie militară din China

Un raport al serviciilor americane de informaţii, desecretizat joi, arată că China ajută Rusia să ocolească sancţiunile occidentale şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară sau cu dublă utilizare, militară şi civilă, transmite Reuters. Detalii aici.

UPDATE 20:41 Cum vrea NATO să evite transformarea Mării Negre în lac rusesc. Ce spune un analist militar român

După atacarea porturilor ucrainene, Aliații intensifică acțiunile de supraveghere și recunoaștere în regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce privește patrulele maritime și dronele. Detalii aici.

UPDATE 21:37 Putin, lăsat să aștepte de către omologul său egiptean. Cu ce a încercat să-și ocupe timpul VIDEO

Un videoclip cu președintele rus Vladimir Putin plictisit în timp ce este lăsat să aștepte de către omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, a fost publicat pe Twitter de Anton Gherașcenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 20:00 SUA vor transmite CPI informaţii despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, a însărcinat guvernul american să înceapă să transmită Curţii Penale Internaţionale (CPI) informaţii despre crimele de război comise de trupele ruse în Ucraina, a declarat joi un responsabil de la Washington. Detalii aici.

UPDATE 19.15 Evgheni Prigojin a apărut la Sankt Petersburg și s-a întâlnit cu lideri africani invitați de Putin

Deși lumea îl credea în exil în Belarus, după revolta eșuată a mercenarilor Wagner de luna trecută, Evgheni Prigojij a fost depistat, joi, 27 iulie, la Sankt Petersburg, într-o întâlnire cu un demnitar african în marja summitului Rusia-Africa, scrie CNN

Deşi unele surse ruseşti au sugerat că Evgheni Prigojin este chiar la summitul prezidat de Vladimir Putin, fotografia cu liderul grupării paramilitare Wagner a fost făcută de fapt la hotelul Trezzini din Sankt Petersburg, care aparține familiei lui Evgheni Prigojin, potrivit siteului fontanka.ru. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?